Keresés ebben a blogban

2014. augusztus 15., péntek

Többfunkciós paradicsomszósz

Egy vödör érett, földes, napillatú pardicsomot kaptam.
És persze nem tudtam ellenállni a piacon pár hatalmas, puha, fura alakúnak sem.
Mondhatni: van itthon elegendő.



























A paradicsomot sosem tartom hűtőben. Megváltozik az íze.
Így viszont elég hamar tönkremegy, pláne, ha jó érett.
Egy-két napig esszük, aztán a maradékból paradicsomszószt készítek.

Hozzávalók:
olíva olaj vagy sülthús után maradt zsiradék (akár pecsenyelével!)
1 közepes fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 kiló érett paradicsom
kb. egy kiskanál só, egy kiskanál nyírfacukor
maréknyi bazsalikom (és zellerzöld vagy lestyán)

Bárány után maradt sülthús zsiradékom, kocsonyás pecsenyelével,pár sárgarépa és zeller darabkával. Általában nem tudom mit kezdjek a sok pecsenyelével. Belekeverek egy-egy kanállal egy zöldségpürébe, vagy pirított zöldséghez adom (korábban rizshez), majd a maradékot egy darabig rakosgatom a hűtőben, és mikor megpenészedik kidobom.

Most az egészet felhasználom, zöldségestől, zsiradékostól, lábosostól. Elkezdem melegíteni közepes lángon. Vizet forralok a paradicsom héj eltávolításához. Fogom a paradicsomokat, megmosom. Kivágom a csumájukat, és a másik oldalon bemetszem a őket x alakban.



Egy nagy tálba teszem, nyakon öntöm a forró vízzel. Általában kelleni szokott egy-két perc a héjnak, de nagyon paradicsom függő. Csinálok egy próbát, és ha már lejön a héja, leöntöm a vizet és hideg vizet engedek a helyére, hogy kicsit lehűljön. Leöntöm azt is. Kézzel leszedem a paradicsomok héját. Félbevágom őket és mehet a pecsenyemaradékhoz. Ha nincs pecsenyeszaftom, egyszerűen mindent a lábosba pokolok és meglocsolom olíva olajjal. A hagymát és a fokhagymát szintén csak megpucolom, félbevágom és hozzáadom. Sózom, teszek hozzá a zöldfűszerből (a felét most, a másik felét a végén, mikor már nem főzöm)


Mikor elkezd bugyogni takarékra teszem, hozzáadom a cukrot. Először csak kevesebbet, utána sózni-cukrozni még lehet a végén is! Nem cél, hogy édes legyen, csak a paradicsom savasságát ellensúlyozom.
Kb. 20 perc kell neki, míg így összefő (mikor megváltozik az illata, akkor van kész). Tudom a profik szívrohamot kapnának, tőle, hogy benne maradnak a magok, de nekem így is jó. Lehet úgy is csinálni, hogy nem totojázunk a héjleszedegetéssel sem, hanem a végén átpasszírozzuk. Így egy füst alatt szabadulunk meg a héjtól és a magoktól.


Lezárom a gázt, hozzáadom a maradék friss bazsalikomot, a mosogatóba teszem, mert úgyis kifröcsög, és botmixerrel (vagy turmixal) egyneműsítem. Még egyszer utána kóstolok, ha nem tökéletes, akkor a sóval cukorral kell még játszani!

És hogy mi készül belőle? 1 alap, (leglább) 3 étel..
Folytatom...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése