Keresés ebben a blogban

2014. augusztus 20., szerda

Paradicsomos húsgombóc - "töltött paprika"


Töltött paprikát pár hónapja készítettem először. Azelőtt valahogy nem mertem hozzáfogni. Úgyse lenne olyan mint a Mamié...Az egyik kedvencem volt a repertoárjában gyerekkoromban. Egy hatalmas fazékban volt kb. 3 töltött paprika, a többi csak húsgombóc paradicsomszószban. Nem készítette édesre. A sajátjába szórhatott kristálycukrot, aki akart. Biztos én is szórtam. Egy darbig.


Hozzávalók (4 adag): 

400 g darált marha hús
500 g darált sertés hús
1 tojás
5 evőkanál gluténmentes zabpehely (kompromisszumos-ezt használom rízs helyett)
kiskanál só, 4-5 tekerés bors, 1 kiskanál piros paprika 
(Római kömény is nagyon jól illik hozzá, aki szereti!) 

Először elkészítem a paradicsomszószt. 
A darált húsokat és az egyéb a hozzávalókat összekeverem egy nagy tálban. Vagy paprikákba töltöm vagy gombócokat formázok a töltelékből. Egy paprikát mindenképp teszek bele, az íze miatt. Mindet szépen belepakolom a teljesen elkészített paradicsom szószba. Nekem ezt a mennyiségű gombócot ellepte a paradicsom szósz, de ha úgy tűnik nem elegendő a szósz, teszek hozzá egy kis vizet. Kb fél órát főzöm lefedve közepes-takarék lángon. Úgy, hogy ne bugyogjon nagyon, csak lassan fődögéljen. Ennek a fogásnak is megváltozik az illata, amikor kész van. 

Megkóstolom. Ha nem ízlene, sóval vagy a nyírfacukor mennyiséggel kell játszani. Ha úgy találom, hogy nem elég sűrű a paradicsom mártás akkor két dolgot tehetek:
 -Kiveszem a töltelékeket, és a paradicsom mártást közepes-magas lángon beforralom -elforralom a vizet belőle. 
 -vagy feltekerem a lángot, hogy forrjon. 2 evőkanál zabpehelylisztet egy kis hideg vízben elkeverek, és hozzáadom. Ezzel forralom még egy percig. 
  (-zárójeles nempaleo harmadik megoldás egy evőkanál kukorica keményítő egy kis vízzel elkeverve. Ezzel nem kell forralni csak elkeverni a forró szószban.)

Visszateszem a gombócokat a szószba. Tálaláskor megszórom friss zöldfűszerekkel (petrezselyem, bazsalikom, zellerzöld).








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése