Hozzávalók:
1 nagy édesburgonya
egy fél szál kolbász (én a gyúróit veszem, mert abban nincs sem nátrium nitrit, sem egyéb adalék anyag)
pár darab virsli (én tettem bele jócskán, de teljesen el is hagyható)
1 fej hagyma
1 kanál kacsa zsír
egy evőkanál pirospaprika
só, 3 levél babér
só, 3 levél babér
A serpenyőt tűzre teszem forrósodni, majd hozzáadom a kacsazsírt. Hagymát pucolok és aprítok, azt is a serpenyőbe dobom. Lejjebb veszem a tüzet, hogy ne égjen meg. Közben elkezdem megpucolni és feldarabolni (ujjnyi karikákat vágok, majd a karikákat keresztbe félbe) az édesburgonyát. Mikor a hagyma megfonnyadt, (akinek van türelme várja meg, hogy üveges legyen. Nekem sosincs, pedig úgy lesz szép a szaftja...) lehúzom a tűzről, és beleteszek egy evőkanál piros paprikát. Jól elkeverem benne, hozzáadom a burgonyát, felöntöm egy csésze vízzel. Ha nem fedi el teljesen a krumpli darabokat, nem baj! Nem kell rá sok víz, mert akkor túl leveses lesz. Inkább a főzés során öntök még majd rá, ha elpárolog róla mind. Sózom, beledobom a 3 db babért. Visszateszem a tűzre és lassú tűzön készítem kb. 10 percig, félig lefedve. Ekkor adom hozzá a karikákra vágott kolbászt és a virslit. Újra lefedem, és még 2-3 percig főzöm. Így pont elpárolog a felesleges víz, és beáll a szaft. Ha mégis túl leveses lenne, levenném a fedőt, nagyobbra állítanám a tüzet és odafigyelve -le ne égjen- gyorsan elpárolnám a maradék vizet. És voilá: paprikás krumpli-deluxe
Ui: Kovászos uborka helyett mostanság vizes ubit veszek (ebben nincs kovász).
ezt ki kell próbálnom! Itt az egyik fő jellegzetesség a kumura, ami a maori neve az édesburgonyának :)
VálaszTörlés