Itthon nem túl gyakran használt, de fejlődést mutató, jó alapanyag a nyúl. Olaszországban rántják. Egyes családokban pont olyan gyakori, mint nálunk a rántott csirke. A combja, és a lapockája a legízletesebb. A nyúl esetében a lapocka valójában az első -soványka lába. A férjem nem szereti, ha fogdosni kell a húst. Még ha nyeles-akkor sem. De előre szóltam neki és kellőképp kiéheztettem- sikere is lett!
Hozzávalók:
500 g nyúl lapocka (7-8 db)
1 csokor (nagy) sárgarépa
1 csokor fehérrépa
só, bors, (édeskömény mag) nyírfacukor,
2x1 evőkanál kacsazsír
mustár (Dijoni, olyan, amiben nincs cukor)
2 evőkanál tejföl
A lapockákat megmosom, papírtörlővel letörölgetem.
Egy serpenyőt a tűzre teszek, várok míg felhevül, beleteszem a zsírt majd a lapockákat. Mindkét oldalukon kicsit megpirítom őket (4-5 perc).
Ez alatt megmosom, megtisztítom és kb. 1 centis karikákra vágom az összes répát.
Mikor a hús már mindkét oldalán kapott egy kis színt, kiveszem a serpenyőből. Újból teszek egy kis zsírt a serpenyőbe és hozzáadom a répákat. Elég nagy lángon pirítom (nekem 6 fokozat van, az ötöst használom) néha megkavarom. Úgy 2-3 perc múlva sózom, borsozom. (Itt lehet hozzá tenni durvára őrölt édeskömény magot.) Majd egy csipetnyi nyírfacukorral megszórom az egészet. Nem kell, hogy a vadas édes legyen! A cukor csak arra kell, hogy kiemelje a répa saját édességét. Amikor már a répa szeltek is kaptak egy kis színt visszapakolom szépen a húst a serpenyőbe, öntök alá kb. egy dl vizet, takarékra teszem és lefedem. Így még kb. 15-20 perc alatt készre párolom az egészet. Menet közben lehet a vizet pótolni, ha elpárologna mind. Mire megpuhul (nem szétfő!!) a zöldség, jó a hús is. Ha nem vagyok biztos benne, hogy jó-e már a hús egyszerűen megcsipkedem, hogy le tudom-e már szedni a csontról. Ha igen, tuti jó. Ekkor befejezésképp kiszedem a répa felét. Azért használtam ennyi répát, hogy elég legyen garnírungnak is, meg mártásnak is. Az aprítóba teszem, és adok hozzá egy evőkanál mustárt, és 2 evőkanál tejfölt. Ez adja a krémességét és a "majdnem paleoságát". Szép egyneműre összedolgozom a géppel. Utolsó kóstolás, tálalás, ebéd!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése