A szülinaposnak torta jár. És gyertya. Különben hogyan tudna kívánni???.
Piskóta:
5 tojás (szétválasztva)
5 kanál nyírfacukor
3 kanál aprítóban darált mandula (kókuszliszttel is próbáltam már, azzal is működik)
2 kanál zabpehelyliszt
fél zacskó sütőpor
csipet só
Sütőt bekapcsolom 180 fokra, hogy előmelegedjen mire kész vagyok a tészta összeállításával.
A tojásokat szétválasztom. A sárgákat egy nagyobb tálba teszem, a fehéreket egy kisebbe, amiben fel tudom majd verni kézi habverővel. A sárgákkal kezdek. Kézi habverővel kikeverem a cukorral. Egy perc után eltörik az egyik habverő száram. Már ilyen rég óta főzök, hogy elhasználtam egy kézi habverőt?! Durva. Kihalászom a maradékokat és folytatom a féllábú habverővel. Így verem még kb. 2 percet. A mandulát megőrölöm az aprítóban, elkeverem a liszttel, hozzáadom a sót és a sütőport. A tojássárgás-cukorhoz adom. Elkeverem, hogy egynemű legyen, de nem kell túlvariálni. Lemosom a habverő szárat és kemény habbá verem a tojás fehérjét. A harmadát a lisztes masszához adom, és durván, nem finomkodva elkeverem benne, hogy kicsit könnyebbé tegyem a sűrűbb masszát. Ez után keverem el óvatosan a maradék tojásfehérjét. Alákeverem-ahogy németül mondják, talán ez a szó írja le legjobban mit kell csinálni..
Sütőpapírt teszek egy gyümölcstorta formába (nekem kerámia van, de gondolom bármilyen jó). Ha nem sütőpapírral készül, hanem vékonyan kivajazzuk és kilisztezzük -zabliszttel a formát, szebb lesz a széle, mint az enyém.
A 180 fokos sütőbe teszem, és 5 perc után lejjebb veszem 160 fokra a sütőt. Összesen 15 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy biztos jó-e már. Kiveszem, hűlni hagyom.
Mikor kihűlt ráteszek 3 nagy evőkanál kókuszkrémet. Csak úgy, ahogy van. Elég édes, és elég krémes is. Végül csomó friss gyümölcsel díszítem. Áfonyát, málnát, szerderet, ribizlit és egy rózsafejet használtam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése