-Halat tessék! Omega 3 van benne! -kiabálta a halas, és én rögtön elcsábultam.
Egy régi vágású piacon képzeltem magam, ahol a halassal meg lehet beszélni, hogy mit csinálok majd. Pedig épp egy sokkal kevésbé autentikus helyen vásároltam. A halas beszédes volt és nagy bajuszú. Sok fontos dolgot tudtam meg. Például, hogy friss tengeri halat mindig péntekenként kap (péntek volt). A tintahalt sörtésztában szokták elkészíteni. Egy biztos: én nem abban fogom.
Hozzávalók:
kb. 40 dkg tintahal karika /fő- ha csak ezt esszük és főfogásnak szánjuk.
olíva olaj
1 gerezd fokhagyma
só, bors, erős Pista
egy kis paradicsom
citromlé
petrezselyem
A tintahalat igazán egyszerű elkészíteni. Egyet nem szabad: túlsütni. Akkor oylan lesz mint a rágó.
Serpenyőt hevítek, majd olíva olajat rakok bele. Közben megmosom, felitatom a vizet róla papírtörlővel, majd falatnyi darabkákra vágom a halkarikákat. A forró olajra teszem a fokhagymát apró szeletekre vágva és egy kiskanál erős Pistát -mert szeretem a csípőset. Elkeverem egy fakanállal, majd a hal darabkákat is hozzáadom. Nem mozgatom a serpenyőt, hagyom pirulni kb. egy percig. Majd megmozgatom a serpenyőt, hogy a többi oldalról is kapjon hőt minden darabka. Leforrázok egy paradicsomot, hogy leszedjem a héját, majd apró kockákra vágom. Hozzáadom. Sózom, borsozom. Összesen kb. 4-5 perc alatt van kész. Nem kell tovább sütni! Akkor jó, ha puha és ruganyos. Megszórom petrezselyemmel és pár csepp citromlével. Ennyi, kész is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése